Föreläsningar

Jag skräddarsyr föredrag och workshops för organisationer och företag inom vitt skilda branscher. I mina föreläsningar varvar jag teori med klinisk erfarenhet, övningar och diskussioner. Min ambition är att få deltagarna att känna igen sig själva och skapa ökad medvetenhet och förståelse kring egna mönster. När jag föreläser hoppas jag också kunna introducera nya perspektiv som kan leda till fortsatt reflektion och utforskande.

sj%25C3%25A4lvmedk%25C3%25A4nsla.jpg

Självmedkänsla

Självmedkänsla handlar om hur vi relaterar till oss själva. Enkelt uttryckt innebär en god självmedkänsla att behandla sig själv på samma sätt som vi behandlar en god vän. Studier visar att god självmedkänsla bl.a. leder till bättre mental och fysisk hälsa samt närmre sociala relationer.

Självmedkänsla lyfts också fram som en framgångsfaktor på organisationsnivå. Vi behöver ha tillåtande klimat för att våga misslyckas och för att stimulera kreativitet och innovation. Studier visar att en god självmedkänsla gör att vi kan hantera misslyckanden och göra konstruktiva beteendeförändringar för att nå våra mål.

mindfulness.jpg

Mindfulness

Studier visar att vi är närvarande i nuet ca 50% av tiden. Vi får allt svårare att styra och rikta vår uppmärksamhet. Mycket tankar på det förflutna kan hänga samman med nedstämdhet och frustration medan mycket tankar på framtiden kan skapa oro och stress. När vi är närvarande i nuet mår vi bättre, blir mer effektiva och mer framgångsrika i motsats till föreställningen att vi skapar kontroll och effektivitet genom att alltid ligga steget före.

Medvetenhet i nuet är en nyckel då vi vill skapa förändring. Genom medvetenhet blir det möjligt att göra aktiva val utifrån en specifik situation till skillnad från då vi agerar utifrån autopiloten.

Den moderna stressen

Idag är många rädda för stress, men stress är en del av att vara människa. Vi är skapta för att kunna hantera kortare stresstoppar som följs av återhämtning. Det är bristen på återhämtning som riskerar att göra oss sjuka, inte stressen i sig.

Vår stressreaktion ser likadan ut idag som för tusentals år sedan. Detta skapar utmaningar med tanke på att vår omgivning förändrats så dramatiskt. I vårt moderna samhälle där gränserna mellan arbete och privatliv ofta är otydlig ställs det allt högre krav på individen att göra egna medvetna val. Vi behöver regelbundet prioritera återhämtning då den är en förutsättning för välmående och effektivitet.

samtalsst%25C3%25B6d.jpg

Myten om multitasking

Multitasking blir allt vanligare i takt med den digitala utveckling. Vi utsätts ständigt för distraktion och stimuli som slåss om vår uppmärksamhet. Aldrig förr har vi kunnat göra så många saker samtidigt. Men vad händer egentligen med oss när vi försöker multitaska?

När vi försöker “multitaska” splittrar vi vår uppmärksamhet, vilket leder till en rad konsekvenser, bl.a. ökar risken för misstag och vår koncentrationsförmåga försämras. Studier visar dessutom att multitasking sänker vår effektivitet till skillnad från vad vi ofta tror. Multitasking leder ofta till stress och en upplevelse av att vi fått mycket gjort när sanningen ofta är den motsatta.

 

Vad står i vägen för välmående?

Vi är programmerade för överlevnad inte lycka. Vår hjärna är inte uppdaterad till vårt komplexa informationssamhälle, istället ser den i princip likadan ut som då vi levde på savannen. Detta ställer många gånger till det för oss. Vi människor har mönster och tankestrukturer som har en negativ påverkan på oss, ofta är de omedvetna.

I den här föreläsningen presenteras några utbredda tendenser som riskerar att stå i vägen för upplevelsen av välmående. Deltagarna får också ta del av konkreta tips och verktyg för att aktivt motverka dessa tendenser och stärka upplevelsen av att vara tillfreds.